Download CCC Old Paper

Question : 1 A Pixel is _____________________.

  1. a computer program that draws picture
  2. a picture stored in secondary memory
  3. the smallest resolvable part of a picture
  4. None of these

Answer : 3

Question : 2 Which technology is used in optical disks?

  1. Mechanical
  2. Electrical
  3. Electro Magnetic
  4. Laser

Answer : 4

Question : 3 Which of the following storage devices can store maximum amount of data?

  1. Floppy Disk
  2. Hard Disk
  3. Compact Disk
  4. Magneto Optic Disk

Answer : 2

Question : 4 EPROM can be used for

  1. Erasing the contents of ROM
  2. Reconstructing the contents of ROM
  3. Erasing and reconstructing the contents of ROM
  4. Duplicating ROM

Answer : 3

Question : 5 Memory unit is one part of

  1. Input device
  2. Control unit
  3. Output device
  4. Central Processing Unit

Answer : 4

Question : 6 ________ unit controls the flow and manipulation of data and information.

  1. Arithmetic logic
  2. Central
  3. Middle
  4. Control

Answer : 4

Question : 7 The performance of cache memory is frequently measured in terms of a quantity called:

  1. bit ratio
  2. nor ratio
  3. no ratio
  4. Hit ratio

Answer : 4

Question : 8 In addition to communicating with I/O, the processor must communicate with the_____________ unit.

  1. control
  2. memory
  3. Arithmetic
  4. process

Answer : 2

Question : 9 Which of the following number system/code uses only 0s and 1s

  1. decimal
  2. octal
  3. hexadecimal
  4. none of the above

Answer : 4

Question : 10 The process of production of customer list in alphabetical order falls under the category of

  1. editing
  2. sorting
  3. updating
  4. calculating

Answer : 2

Question : 11 Which of the following is not an output device?

  1. Scanner
  2. Printer
  3. Flat Screen
  4. Touch Screen

Answer : 1

Question : 12 The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as

  1. Hardware
  2. Software
  3. Firmware
  4. ROMware

Answer : 3

Question : 13 Memory is made up of

  1. Set of wires
  2. Set of circuits
  3. Large number of cells
  4. All of these

Answer : 3

Question : 14 The earliest calculating devices are

  1. Abacus
  2. Clock
  3. calculator
  4. None of these.

Answer : 1

Question : 15 The three sequential function of CPU operation are

  1. Decode, fetch, execute.
  2. Execute, decode, fetch.
  3. Fetch, execute, decode.
  4. Fetch, decode, execute.

Answer : 4

Question : 16 The process of retaining data for future use is called

  1. Reading
  2. Writing
  3. Storing
  4. Coding

Answer : 3

Question : 17 The process of manipulating the data to achieve some meaningful results is called

  1. Information handling.
  2. Data sharing.
  3. Data distribution.
  4. Data processing.

Answer : 4

Question : 18 The access method used for magnetic tape is

  1. Direct
  2. Random
  3. Sequential
  4. Indexed

Answer : 3

Question : 19 _______ unit coordinates the sequencing of events within the central processor of a computer.

  1. Logic unit.
  2. Arithmetic unit.
  3. Storage unit.
  4. Control unit.

Answer : 4

Question : 20 The instructions / programs that are loaded into main memory when a computer is booted are

  1. Internal commands.
  2. External commands.
  3. Utility Programs.
  4. Loader.

Answer : 1