ADMIN DASHBOARD

Question : 1 A Pixel is _____________________.

  1. a computer program that draws picture
  2. a picture stored in secondary memory
  3. the smallest resolvable part of a picture
  4. None of these

Answer : 3

Question : 2 Which technology is used in optical disks?

  1. Mechanical
  2. Electrical
  3. Electro Magnetic
  4. Laser

Answer : 4

Question : 3 Which of the following storage devices can store maximum amount of data?

  1. Floppy Disk
  2. Hard Disk
  3. Compact Disk
  4. Magneto Optic Disk

Answer : 2

Question : 4 EPROM can be used for

  1. Erasing the contents of ROM
  2. Reconstructing the contents of ROM
  3. Erasing and reconstructing the contents of ROM
  4. Duplicating ROM

Answer : 3

Question : 5 Memory unit is one part of

  1. Input device
  2. Control unit
  3. Output device
  4. Central Processing Unit

Answer : 4

Question : 6 ________ unit controls the flow and manipulation of data and information.

  1. Arithmetic logic
  2. Central
  3. Middle
  4. Control

Answer : 4

Question : 7 The performance of cache memory is frequently measured in terms of a quantity called:

  1. bit ratio
  2. nor ratio
  3. no ratio
  4. Hit ratio

Answer : 4

Question : 8 In addition to communicating with I/O, the processor must communicate with the_____________ unit.

  1. control
  2. memory
  3. Arithmetic
  4. process

Answer : 2

Question : 9 Which of the following number system/code uses only 0s and 1s

  1. decimal
  2. octal
  3. hexadecimal
  4. none of the above

Answer : 4

Question : 10 The process of production of customer list in alphabetical order falls under the category of

  1. editing
  2. sorting
  3. updating
  4. calculating

Answer : 2

Question : 11 Which of the following is not an output device?

  1. Scanner
  2. Printer
  3. Flat Screen
  4. Touch Screen

Answer : 1

Question : 12 The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as

  1. Hardware
  2. Software
  3. Firmware
  4. ROMware

Answer : 3

Question : 13 Memory is made up of

  1. Set of wires
  2. Set of circuits
  3. Large number of cells
  4. All of these

Answer : 3

Question : 14 The earliest calculating devices are

  1. Abacus
  2. Clock
  3. calculator
  4. None of these.

Answer : 1

Question : 15 The three sequential function of CPU operation are

  1. Decode, fetch, execute.
  2. Execute, decode, fetch.
  3. Fetch, execute, decode.
  4. Fetch, decode, execute.

Answer : 4

Question : 16 The process of retaining data for future use is called

  1. Reading
  2. Writing
  3. Storing
  4. Coding

Answer : 3

Question : 17 The process of manipulating the data to achieve some meaningful results is called

  1. Information handling.
  2. Data sharing.
  3. Data distribution.
  4. Data processing.

Answer : 4

Question : 18 The access method used for magnetic tape is

  1. Direct
  2. Random
  3. Sequential
  4. Indexed

Answer : 3

Question : 19 _______ unit coordinates the sequencing of events within the central processor of a computer.

  1. Logic unit.
  2. Arithmetic unit.
  3. Storage unit.
  4. Control unit.

Answer : 4

Question : 20 The instructions / programs that are loaded into main memory when a computer is booted are

  1. Internal commands.
  2. External commands.
  3. Utility Programs.
  4. Loader.

Answer : 1

Question : 21 Which of the following types of memory loses data when power is switched off?

  1. Magnetic tape
  2. Static Random Access Memory
  3. Magnetic disk
  4. CD-ROM

Answer : 2

Question : 22 Which is the latest write-once optical storage media

  1. Digital Page.
  2. CD - ROM disk.
  3. WORM disk.
  4. Magneto- optical disk.

Answer : 2

Question : 23 The factor that does not affect the storage capacity of a hard disk

  1. Track density
  2. Height of the hard disk drive
  3. Recording density
  4. Number of plates

Answer : 2

Question : 24 Ink-jet printers are

  1. Impact printers
  2. Laser printers
  3. Non-impact printers
  4. Optical printers

Answer : 3

Question : 25 A refreshing circuit is required in

  1. SRAM
  2. EPROM
  3. DRAM
  4. EEPROM

Answer : 3

Question : 26 In heap files, records are placed in

  1. Random order
  2. Sequential order
  3. Indexed order
  4. Printer-referenced order

Answer : 1

Question : 27 Which Type of computer is used for weather forecasting?

  1. Personal Computer
  2. Minicomputer
  3. Super Computer
  4. Mainframe Computer

Answer : 3

Question : 28 UNIVAC is

  1. Universal Automatic Computer
  2. Universal Array Computer
  3. Unique Automatic Computer
  4. Unvalued Automatic Computer

Answer : 1

Question : 29 CD-ROM stands for

  1. Compactable Read Only Memory
  2. Compact Data Read Only Memory
  3. Compactable Disk Read Only Memory
  4. Compact Disk Read Only Memory

Answer : 4

Question : 30 VGA is

  1. Video Graphics Array
  2. Visual Graphics Array
  3. Volatile Graphics Array
  4. Video Graphics Adapter

Answer : 1

Question : 31 IBM 1401 is

  1. First Generation Computer
  2. Second Generation Computer
  3. Third Generation Computer
  4. Fourth Generation Computer

Answer : 2

Question : 32 MSI stands for

  1. Medium Scale Integrated Circuits
  2. Medium System Integrated Circuits
  3. Medium Scale Intelligent Circuit
  4. Medium System Intelligent Circuit

Answer : 1

Question : 33 The capacity of 3.5 inch floppy disk is

  1. 1.40 MB
  2. 1.44 GB
  3. 1.40 GB
  4. 1.44 MB

Answer : 4

Question : 34 MICR stands for

  1. Magnetic Ink Character Reader
  2. Magnetic Ink Code Reader
  3. Magnetic Ink Cases Reader
  4. None of these

Answer : 1

Question : 35 EBCDIC stands for

  1. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
  2. Extended Bit Code Decimal Interchange Code
  3. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
  4. Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Answer : 1

Question : 36 BCD stands for

  1. Binary Coded Decimal
  2. Bit Coded Decimal
  3. Binary Coded Digit
  4. Bit Coded Digit

Answer : 1

Question : 37 Chief component of first generation computer was

  1. Transistors
  2. Vacuum Tubes and Valves
  3. Integrated Circuits
  4. None of above

Answer : 2

Question : 38 EEPROM stand for

  1. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
  2. Easily Erasable Programmable Read Only Memory
  3. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
  4. None of the above

Answer : 1

Question : 39 The computer size was very large in ....

  1. First Generation
  2. Second Generation
  3. Third Generation
  4. Fourth Generation

Answer : 1

Question : 40 Microprocessors as switching devices are for which generation computers

  1. First Generation
  2. Second Generation
  3. Third Generation
  4. Fourth Generation

Answer : 4

Question : 41 Which generation of computer is still under development

  1. Fourth Generation
  2. Fifth Generation
  3. Sixth Generation
  4. Seventh Generation

Answer : 2

Question : 42 Artificial Intelligence is associated with which generation?

  1. First Generation
  2. Second Generation
  3. Fifth Generation
  4. Sixth Generation

Answer : 3

Question : 43 Which operation is not performed by computer

  1. Inputting
  2. Processing
  3. Controlling
  4. Understanding

Answer : 4

Question : 44 Fifth generation computer is also known as

  1. Knowledge information processing system
  2. Very large scale integration (VLSI)
  3. Both of above
  4. None of above

Answer : 1

Question : 45 Central Processing Unit is combination of

  1. Control and storage
  2. Control and output unit
  3. Arithmetic logic and input unit
  4. Arithmetic logic and control unit

Answer : 4

Question : 46 The brain of any computer system is

  1. Control Unit
  2. Arithmetic Logic Unit
  3. Central Processing Unit
  4. Storage Unit

Answer : 3

Question : 47 Pick the one that is used for logical operations or comparisons such as less than equal to or greater than.

  1. Arithmetic and Logic Unit
  2. Control Unit
  3. Both of above
  4. None of above

Answer : 1

Question : 48 The computer that process both analog and digital is called

  1. Analog computer
  2. Digital computer
  3. Hybrid computer
  4. Mainframe computer

Answer : 3

Question : 49 The ascending order of a data hierarchy is

  1. Bit-byte-record-field-file-database
  2. Byte-bit-field-record-file-database
  3. Byte-bit-record-file-field-database
  4. bit-byte-field-record-file-database

Answer : 4

Question : 50 What is meant by computer literacy?

  1. Ability to write computer programs
  2. Knowing what a computer can and cannot do
  3. Knowing computer related vocabulary
  4. Ability to assemble computers

Answer : 3

Question : 51 A DVD is an example of a

  1. Hard disk
  2. Output device
  3. Optical disk device
  4. Solid state storage

Answer : 3

Question : 52 The extension of video file is

  1. .3gp
  2. .jpg
  3. .jpeg
  4. None of these

Answer : 1

Question : 53 The extension of web page is

  1. .html
  2. .mp3
  3. .mp4
  4. None of the above

Answer : 1

Question : 54 The computer abbreviation KB Usually means

  1. Key Block
  2. Kit Bit
  3. Kilo Byte
  4. Key bite

Answer : 3

Question : 55 Which of the following is not an Impact Printer?

  1. Daisy-wheel
  2. Dot-Matrix Printer
  3. Chain Printer
  4. Laser

Answer : 4

Question : 56 CAD stands for

  1. Computer aided design
  2. Computer application in design
  3. Computer algorithm design
  4. All of the above

Answer : 1

Question : 57 What is the Software in computer?

  1. Enhances the capabilities of the hardware machine
  2. Increases the speed of central processing unit
  3. Both (a) and (b)
  4. None of the above

Answer : 1

Question : 58 The smallest unit of storage is

  1. Bit
  2. Byte
  3. Kilobyte
  4. Megabyte

Answer : 1

Question : 59 Main memory is

  1. Volatile
  2. Non-volatile
  3. Volatile and nonvolatile
  4. None of the above

Answer : 1

Question : 60 Print server uses ........ which is buffer that holds data before it is send to the printer.

  1. Queue
  2. Spool
  3. Node
  4. None of the above

Answer : 2

Question : 61 The word bit is the short form of Binary Digit

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 62 Fourth generation computer use integrated circuits

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 63 Binary value of 303 is 0011000011

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 64 One millibyte is equivalent to 1000 Byte

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 65 The type of PROM that can be erased electrically is called EPROM

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 66 One megabyte is equivalent to 1024 Byte

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 67 A group of 4 bits known as Word

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 68 Record is a collection of File

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 69 Restarting a computer is called Soft booting

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 70 Anurag is a super computer produced by India.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 71 Primary memory is usually referred to as RAM

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 72 Cache memory is placed in between the CPU and ROM

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 73 A group of 8 bits is called a Nibble

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 74 FAT means File allocation table.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 75 ROM is a volatile memory

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 76 A system that can process two or more programs is called Multi processing

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 77 Step by step instructions is called Software

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 78 The process of writing such program instructions for an analyzed problem is called Coding

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 79 A software that convert a high level language program to binary is Assembler

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 80 Present day computers work (internally) with decimal numbers.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 81 A computer system can be split into input, processing and output.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 82 Digital systems do not handle informations in digital form.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 83 The overall functions of the OS are to manage I/O, files and memory.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 84 Operating system acts as an interface between user and the hardware.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 85 E-mail is elegant mail

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 86 The rules used for the simplicity of software is protocol

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 87 A set of instructions is a program

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 88 Parallel data transmission is much faster than serial transmission

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 89 The main computer in a network is called PARAM

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 90 GUI stands for Graphical user interconnection

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 91 Base of Hexa number system is F

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 92 Hexa decimal Value of 11 is C

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 93 BIOS means Basic Input Output system

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 94 The bits can have only 2 values

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 95 A set of numbers is called Byte

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 96 UNIX is an operating system.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 97 Sharing of executable files in LAN is not possible.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 98 UNIX is a GUI interface

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 99 Hexa decimal value of decimal 34 is ACB

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 100 Decimal value of hexadecimal E is 14

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE