ADMIN DASHBOARD

Question : 1 A Compiler is _____________________.

  1. a combination of computer hardware
  2. a program which translates from one high-level language to another
  3. a program which translates from one high-level to a machine level
  4. None of these

Answer : 3

Question : 2 Machine language is a language

  1. Directly understood by a computer
  2. Which needs to be translated
  3. Which uses mnemonics
  4. In which programs are written first.

Answer : 1

Question : 3 The language that the computer can understand and execute is called

  1. Machine Language.
  2. Application Software.
  3. System Program.
  4. Assembly language.

Answer : 1

Question : 4 Moving process from a main memory to a disk is called

  1. Scheduling
  2. Caching
  3. Swapping
  4. Spooling

Answer : 3

Question : 5 While running DOS on a PC, the command that is used to duplicate the entire diskette?

  1. COPY
  2. DISKCOPY
  3. CHKDSK
  4. TYPE

Answer : 2

Question : 6 If data is processed as it arrives, this type of data processing is called

  1. Real time processing
  2. Batch processing
  3. Off line processing
  4. Distributed processing

Answer : 1

Question : 7 Which of the following is not a programming language?

  1. UNIX
  2. LISP
  3. BASIC
  4. JAVA

Answer : 1

Question : 8 Windows is

  1. Operating system.
  2. User interface
  3. Operating environment.
  4. Programming platform.

Answer : 1

Question : 9 The operating system that reads and reacts in terms of actual time is

  1. Batch system
  2. Quick response system
  3. Real time system
  4. Time sharing system

Answer : 3

Question : 10 Which of the following is a spreadsheet package?

  1. Corel Draw
  2. Wordstar
  3. EXCEL
  4. MS-WORD

Answer : 3

Question : 11 Main function of shared memory is:

  1. to use primary memory efficently
  2. to do intra process communication
  3. to do inter process communication
  4. none of above

Answer : 3

Question : 12 Unix Operating System is an __________.

  1. Time Sharing Operating System
  2. Multi-User Operating System
  3. Multi-tasking Operating System
  4. All the Above

Answer : 4

Question : 13 Which file system does DOS typically use ?

  1. FAT16
  2. FAT32
  3. NTFS
  4. WNFS

Answer : 1

Question : 14 Cryptography technique is used in ________.

  1. Polling
  2. Job Scheduling
  3. Protection
  4. File Management

Answer : 3

Question : 15 Which of the following is not advantage of multiprogramming?

  1. Increased throughput
  2. Shorter response time
  3. Decreased operating system overhead
  4. Ability to assign priorities to jobs

Answer : 3

Question : 16 CPU performance is measured through ________.

  1. Throughput
  2. MHz
  3. Flaps
  4. None of the above

Answer : 1

Question : 17 The primary job of the operating system of a computer is to ________.

  1. Command Resources
  2. Manage Resources
  3. Provide Utilities
  4. Be user friendly

Answer : 2

Question : 18 What command is used to count the total number of lines, words, and characters contained in a file?

  1. countw
  2. wcount
  3. wc
  4. count p

Answer : 3

Question : 19 What command do you use to create Linux file systems?

  1. fdisk
  2. mkfs
  3. fsck
  4. mount

Answer : 2

Question : 20 System structure of Linux is

  1. Microsoft Windows
  2. Unix
  3. Window Vista
  4. Monolithic Kernel

Answer : 4

Question : 21 Which of the following is a presentation graphics software

  1. MS-Windows
  2. MS-PowerPoint
  3. MS-ExcMS-Wordel
  4. MS-Word

Answer : 2

Question : 22 Which windows program do you use to manage folders and files?

  1. Accessories
  2. Control Panel
  3. Explorer
  4. Office

Answer : 3

Question : 23 When you delete an object, windows send it to the Recycle bin

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 24 Unix is a single user operating system

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 25 DOS is an example of GUI

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 26 Starting process of a computer is called cold booting

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 27 Loading of operating system into computer memory is called Booting

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 28 A set of instructions is called Software

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 29 To create a directory in DOS use DIR command

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 30 DEL command delete a directory in DOS

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 31 Compiler converts High level language to Machine Language

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 32 Fetching of an instruction for execution is done by the control unit

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 33 Which of the following characters is allowed in a Windows file name or folder?

  1. +
  2. &
  3. _
  4. ?

Answer : 3

Question : 34 You can add items to the Start menu of windows

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 35 Pressing F1 is a common way to invoke help in Windows?

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 36 Logical errors in a program can be identified by the computer

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 37 You can search for a file in Windows even if you know only part of the file name

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 38 Title bars at the top most line of a window bar

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 39 A folder can not contain files as well as sub folders

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 40 Recycle bin does not allow you to easily recover deleted files and folders in Windows

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 41 Linux is one of the open source operating system

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 42 Windows 10 is one of the open source operating system

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 43 The Windows Control panel gives you access to all of your computer settings and enable you to install and remove program

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 44 Start Button Appear at the Right Bottom of screen by default

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 45 The taskbar contains start button, Quick Launch and notification area

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 46 A folder is a set of files and folders

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 47 You can not create a new folder on the desktop

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 48 Linux is proprietary software

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 49 Windows is proprietary software

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 50 When a folder is copied to another place, the subfolders in the folder also get copied

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 51 To use on a computer you need an Operating System

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 52 GUI stands for

  1. Graphical User Interface
  2. Greater User Interface
  3. Graphical Union Interface
  4. Graphical User Interest

Answer : 1

Question : 53 Uninstall programs helps us to remove unwanted programs installed in the computer.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 54 Linux open source is an

  1. Operating System
  2. Office Tool
  3. Programming Standard
  4. Proprietary Operating System

Answer : 1

Question : 55 Multiprocessing means

  1. Simultaneous processing with two or more processes
  2. Simultaneous running of two or more programs
  3. Running of two or more processes
  4. None of the above

Answer : 1

Question : 56 Software used by the computer hardware to interact with the user is

  1. System software
  2. Compiler
  3. Interpretator
  4. Application software

Answer : 1

Question : 57 Short cut used to cut a file

  1. Ctrl+X
  2. Ctrl+C
  3. Shift+X
  4. DEL

Answer : 1

Question : 58 Operating System is not a software.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 59 Programs designed to perform specific tasks is known as

  1. System software
  2. Application Software
  3. Firmware Software
  4. Beta Software

Answer : 2

Question : 60 An Application Software directly interacts with hardware.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 61 Operating System is responsible for

  1. Management of the processor
  2. Management of the input/output
  3. Management of the memory
  4. All of the above

Answer : 4

Question : 62 Linux is a type of software?

  1. System Software
  2. Operating System
  3. Open Source Software
  4. All of the above

Answer : 4

Question : 63 Railway Reservation System is example of Real time Application.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 64 Which of the following belongs to Systems Software?

  1. Word Processing Software
  2. Web Browser
  3. Operating System
  4. Spreadsheet Software

Answer : 3

Question : 65 An icon on the desktop that represents a temporary holding place for files that are deleted is called as Recycle Bin.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 66 Unix is a single user operating system.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 67 DOS is an example of GUI.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 68 Arranging Data in a Particular Order is known as sorting.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 69 A set of instruction which perform a task is called program.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 70 The DOS command to retrieve list of a file is

  1. DIR
  2. MD
  3. CD
  4. RD

Answer : 1

Question : 71 Recycle Bin is an icon on the desktop that holds deleted files temporarily.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 72 GIF and JPEG files are examples of?

  1. Microsoft Word Files
  2. Images
  3. Audio Files
  4. Video Files

Answer : 2

Question : 73 Application software is computer software, designed to help the user to perform singular or multiple related specific tasks.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 74 How many modes of calculation in a computer calculator

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer : 4

Question : 75 FAT stands for

  1. File Allocation Table
  2. Folder Allocation Table
  3. Folder Allocation Transition
  4. File Allocation Transition

Answer : 1

Question : 76 A file management system can typically access records from

  1. Only one file at a time
  2. Many files at a time
  3. Only two files at a time
  4. None of the above

Answer : 2

Question : 77 What type of software is LINUX?

  1. Compiler
  2. Operating System
  3. Utility Software
  4. Application Software

Answer : 2

Question : 78 To get Help when using Office, you would click the

  1. F1 Key
  2. F2 Key
  3. F3 Key
  4. F4 Key

Answer : 1

Question : 79 ______ is a known as high level language.

  1. Windows 7
  2. Linux
  3. JAVA
  4. Apple

Answer : 3

Question : 80 You organize files by storing them in

  1. archives
  2. folders
  3. indexes
  4. lists

Answer : 2

Question : 81 Types of Software includes

  1. Systems Software
  2. Application Software
  3. Both A and B
  4. None of These

Answer : 3

Question : 82 Which of the following is not an operating system?

  1. DOS
  2. Oracle
  3. Linux
  4. Windows

Answer : 2

Question : 83 Operating system is mainly comprised of

  1. user programs
  2. system programs
  3. third party programs
  4. Both A and B

Answer : 4

Question : 84 Windows explorer program are

  1. command line interface
  2. graphical user interface
  3. batch interface
  4. device interface

Answer : 2

Question : 85 A set of computer instructions designed to solve a specific problem is referred to as

  1. hardware
  2. a device
  3. a program
  4. a hardware concept

Answer : 3

Question : 86 Compilers and translators are one form of

  1. Software
  2. ROM
  3. RAM
  4. the hard disk

Answer : 1

Question : 87 Who owns the Windows operating system?

  1. Intel
  2. IBM
  3. Apple
  4. Microsoft

Answer : 4

Question : 88 The full name of the OS is Operating System

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 89 Without the operating system, no computer will be able to boot.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 90 GUI stands for Guide User Interface.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 91 What cannot be done from windows control panel?

  1. Run Application
  2. Printer configuration
  3. Add fonts
  4. Install Application

Answer : 1

Question : 92 Which of the followiing operating system does not implement multitasking truly?

  1. Windows 98
  2. MS DOS
  3. Windows XP
  4. Windows NT

Answer : 2

Question : 93 The most important system software of computer is the-

  1. Microprocessor
  2. Operating system
  3. Automation Software
  4. Application Software

Answer : 2

Question : 94 Access time is-

  1. Seek time + latency time
  2. Seek time
  3. Seek time - latency time
  4. Latency time

Answer : 1

Question : 95 Operating system is used in

  1. ATM card
  2. Smart card
  3. Computer system
  4. Microwave Oven

Answer : 3

Question : 96 If you copy and pest a file:

  1. The original file is deleted and a new file is created
  2. The original file is removed and a new file is not created
  3. The original file remains unchanged and a new file is not created.
  4. The original file remains unchanged and copy of file is created.

Answer : 4

Question : 97 Which is not a valid resolution of a screen?

  1. 300*400
  2. 1064*768
  3. 800*600
  4. 1280*1024

Answer : 1

Question : 98 Hardware is the physical structure of computer and software refers the programs needed for computer to perform jobs.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 99 To clear all temporary files, we perform disk cleanup.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 100 Clicking on an icon with the mouse is a form of giving an instruction to the computer.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE