ADMIN DASHBOARD

Question : 1 Education Loans

  1. Cover tuition fee & expenses
  2. Are repayable after completion of course
  3. Granted for studies in India & abroad
  4. All of above

Answer : 4

Question : 2 Who can open bank account

  1. Indian citizen
  2. Non Resident Indian
  3. Illiterate
  4. All of above

Answer : 4

Question : 3 NEFT stands for

  1. National Electric Fund Transfer
  2. National Electronic Fund Transfer
  3. National Electrical Fund Transfer
  4. None of Above

Answer : 2

Question : 4 RTFG stands for

  1. Real Time Gross Settlement
  2. Ready Time Gross Settlement
  3. Ready Time Grocery Settlement
  4. None of Above

Answer : 1

Question : 5 We should keep our savings with banks because

  1. It is safe
  2. Earns interest
  3. Can be withdrawn anytime
  4. All of above

Answer : 4

Question : 6 Bank does not give loan against

  1. Gold Ornaments
  2. LIC policy
  3. Lottery ticket
  4. NSC

Answer : 3

Question : 7 Bank having maximum number of branches in India

  1. Reserve Bank of India
  2. State Bank of India
  3. Punjab National Bank
  4. Bank of Baroda

Answer : 2

Question : 8 100/- Rupee note is signed by

  1. Prime Minister
  2. Finance Minister
  3. RBI Governor
  4. None of above

Answer : 3

Question : 9 ATM password should be kept in

  1. Personal diary
  2. Office diary
  3. Memory
  4. All of above

Answer : 3

Question : 10 ATM password to be shared only with

  1. Spouse
  2. Obedient son
  3. Obedient daughter
  4. None of above

Answer : 4

Question : 11 Nomination can be done in

  1. Savings Bank account
  2. Recurring Deposit account
  3. Fixed Deposit account
  4. All of above

Answer : 4

Question : 12 Minimum age required to open SB account in the bank

  1. 8 years
  2. 10 years
  3. 12 years
  4. None of above

Answer : 2

Question : 13 Bank does not provide loans for

  1. Crop loans
  2. Education loans
  3. Home loans
  4. Drinking & Gambling

Answer : 4

Question : 14 KYC means

  1. Know your customer
  2. Know your character
  3. Both of above
  4. None of above

Answer : 1

Question : 15 Loans from money lenders are

  1. With High rate of interest
  2. No proper accounting
  3. No transparency
  4. All of above

Answer : 4

Question : 16 ATM means

  1. Any Time Money
  2. Auto Truck of Mahindra
  3. Automated Teller Machine
  4. None of above

Answer : 3

Question : 17 Timely repayment of loans results

  1. Good reputation
  2. No tension
  3. Easily availability of loan in future
  4. All of above

Answer : 4

Question : 18 Defaulter of loan means

  1. Not paying loan instalments
  2. Bad reputation
  3. Illegal activities
  4. None of above

Answer : 1

Question : 19 Life insurance means

  1. Insurance of human
  2. Insurance of life of human and Cattle
  3. Insurance of Life of Machines
  4. All of above

Answer : 1

Question : 20 General Insurance relates to insurance against

  1. Fire
  2. Theft
  3. Burglary
  4. All of above

Answer : 4

Question : 21 E or S means

  1. East or South zone
  2. Easy and Swift
  3. Either or Survivor
  4. None of above

Answer : 3

Question : 22 Which is prohibited for writing on currency notes?

  1. Political message
  2. Religious message
  3. Personal message
  4. All of above

Answer : 4

Question : 23 PPF means

  1. Pension Planning Funds
  2. Person having Pension Facilities
  3. Public Provident Fund
  4. Permanent Practitioners Forum

Answer : 3

Question : 24 NRI means

  1. Non Rural Individuals
  2. Non Rural Immigrants
  3. Non Resident Indian
  4. None of above

Answer : 3

Question : 25 PAN means

  1. A kind of utensil
  2. Primary Account Number
  3. Permanent Account Number
  4. None of above

Answer : 3

Question : 26 Bank provides loans for

  1. Home
  2. Car
  3. Education
  4. All of above

Answer : 4

Question : 27 Which currency note has security thread?

  1. Rs 5
  2. Rs 10
  3. Rs 50
  4. Rs 100

Answer : 4

Question : 28 The safest place for keeping money

  1. A pit dug in the ground
  2. An iron box
  3. Bank
  4. Money lender

Answer : 3

Question : 29 Gold and silver ornaments should be kept in bank lockers

  1. It is safe
  2. No risk of theft
  3. Both (a) & (b)
  4. None of above

Answer : 3

Question : 30 Currency notes are issued by

  1. RBI
  2. NABARD
  3. Public sector banks
  4. Central Government

Answer : 1

Question : 31 Coins are issued by

  1. Government of India
  2. NABARD
  3. Public sector banks
  4. State Bank of India

Answer : 1

Question : 32 Bank Pass Book is

  1. Issued by Bank
  2. Contains transaction details of Bank account
  3. Shows balance in account
  4. All of above

Answer : 4

Question : 33 Banks pays interest on

  1. Deposits
  2. Loans
  3. Both (a) & (b)
  4. None of above

Answer : 1

Question : 34 Bank charges interest on

  1. Deposits
  2. Loans
  3. Both (a) & (b)
  4. None of above

Answer : 2

Question : 35 Business Correspondent means

  1. An agent who provides banking services
  2. An agent of business house
  3. A type of money lender
  4. None of above

Answer : 1

Question : 36 Internet banking refers to

  1. Operation of account through internet
  2. Opening of account through ATM
  3. Both (a) & (b)
  4. None of above

Answer : 1

Question : 37 Nomination once done can

  1. Not be cancelled
  2. Be cancelled
  3. Not be changed
  4. None of above

Answer : 2

Question : 38 PAN number is required for

  1. Deposits less than Rs.50,000/-
  2. Deposits in excess of Rs.1 lac
  3. Deposits Rs.50,000/- & above
  4. All transactions

Answer : 3

Question : 39 TDS means

  1. Time Deposit Scheme
  2. Total Deposit Scheme
  3. Tax Deducted at Source
  4. None of above

Answer : 3

Question : 40 Maximum amount of Cheque

  1. Rs.100 crore
  2. No limit
  3. Rs.1 crore
  4. None of above

Answer : 2

Question : 41 Bank draft is issued by

  1. Private Sector Banks
  2. Regional Rural Banks
  3. Public Sector Banks
  4. All of above

Answer : 4

Question : 42 Self Help Group involves

  1. Group of 5 to 20 people
  2. Regular saving habits
  3. Inter-lending within the group members
  4. All of above

Answer : 4

Question : 43 Payment of cheque can be stopped by

  1. Beneficiary
  2. Nominee
  3. Drawer of cheque
  4. All of above

Answer : 3

Question : 44 Account payee cheques can be paid

  1. At cash counter of Bank
  2. At ATM
  3. By deposit in Bank account
  4. None of above

Answer : 3

Question : 45 In Recurring Deposits,

  1. a fixed sum is deposited every month
  2. period of deposit is a fixed tenure
  3. interest is paid at FDR rate
  4. All of above

Answer : 4

Question : 46 While making nomination, signature of nominee is required on

  1. Account Opening Form
  2. Nomination form
  3. Affidavit
  4. None of above

Answer : 4

Question : 47 Interest on Savings Bank Deposits is paid

  1. Every month
  2. Quarterly
  3. Half yearly
  4. Yearly

Answer : 3

Question : 48 Mutilated notes

  1. should be burnt away
  2. should be thrown away
  3. can be exchanged at Bank
  4. None of above

Answer : 3

Question : 49 ATM can be used for

  1. Cash withdrawal
  2. Account enquiry
  3. Statement of account
  4. All of above

Answer : 4

Question : 50 Upon detection of a counterfeit note at the counter, Bank

  1. Returns the note to the customer
  2. Exchange with a genuine Note
  3. Deposit in Account
  4. Impound the Note and issue receipt

Answer : 4

Question : 51 Fixed Deposit can

  1. not be withdrawn before maturity
  2. paid only after maturity
  3. withdrawn before maturity
  4. All of above

Answer : 3

Question : 52 Interest on FDRs is compounded on

  1. Monthly basis
  2. Quarterly basis
  3. Half yearly basis
  4. Yearly basis

Answer : 2

Question : 53 Contents of locker are

  1. only known to hirer
  2. known to Bank
  3. Both (a) & (b)
  4. None of above

Answer : 1

Question : 54 If locker rent is not paid, Bank can

  1. seal the locker
  2. stop operation of locker
  3. break open the locker after giving suitable notice
  4. All of above

Answer : 4

Question : 55 MGNREGS stands for

  1. Mahatma Gandhi National Rural Employment Generation Scheme
  2. Mahatma Gandhi Nutrition & Rural Employment Generation Scheme
  3. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme
  4. None of above

Answer : 3

Question : 56 Maximum tenure of Fixed Deposit is

  1. 5 years
  2. 7 years
  3. 8 years
  4. 10 years

Answer : 4

Question : 57 What is RuPay Debit Card?

  1. Domestic debit card
  2. Introduced by National Payments Corporation of India
  3. Accepted at all ATMs & PoS machines
  4. All of above

Answer : 4

Question : 58 What is Direct Benefit Transfer?

  1. Cash discount on goods
  2. Remittance through Banks
  3. Transfer of social benefits / subsidies directly in Bank accounts of benefi
  4. None of above

Answer : 3

Question : 59 What is meant by Aadhaar seeding?

  1. Linking of Aadhaar with Bank account
  2. Duplicate issuance of Aadhaar
  3. Transfer of Aadhaar
  4. None of above

Answer : 1

Question : 60 What are the benefits attached to PMJDY?

  1. Accident insurance cover of Rs.1.00 lac
  2. Life insurance cover of Rs.30,000/
  3. Overdraft facility up to Rs.5,000/-
  4. All of above

Answer : 4

Question : 61 Who can open an account under PMJDY?

  1. Minor above the age of 10 years
  2. Only lady of the house
  3. Only head of the family
  4. All of above

Answer : 4

Question : 62 Who is Bank Mitra?

  1. Banking Correspondents engaged by Banks
  2. Valuable customer of Bank
  3. Security guard in a branch
  4. None of above

Answer : 1

Question : 63 What is Atal Pension Yojana (APY)?

  1. Provides social security to the unorganized sector
  2. Encourages workers to voluntarily save for their retirement
  3. Fixed pension is paid on attaining age of 60 years
  4. All of above

Answer : 4

Question : 64 What is Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY)?

  1. Accidental insurance cover
  2. Life insurance cover
  3. Overdraft up to Rs.5,000/-
  4. None of above

Answer : 1

Question : 65 What is Pradhan Mantri Jivan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY)?

  1. Covers life insurance up to Rs.2 lac
  2. Accident insurance cover
  3. Both (a) & (b)
  4. None of above

Answer : 1

Question : 66 Which type of deposits earns higher interest rate?

  1. Current account
  2. Savings Account
  3. Fixed Deposits
  4. None of above

Answer : 3

Question : 67 Under PMSBY, accidental death claim is available for:

  1. Rs.1 lac
  2. Rs.2 lac
  3. Rs.3 lac
  4. None of above

Answer : 2

Question : 68 What is validity period of cheque?

  1. 4 months from date of issue
  2. 3 months from date of issue
  3. 1 month from date of issue
  4. Unlimited

Answer : 2

Question : 69 Can illiterate person be issued Debit card?

  1. No
  2. Yes
  3. Only in case of joint account
  4. Only in case he is head of family

Answer : 2

Question : 70 e-Payment is a smart option for businesses and organizations to collect their payment on-line.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : TRUE

Question : 71 Today most financial transactions involve paper documents.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer : FALSE

Question : 72 What is the full form of PIN?

  1. पर्सनल आइडेंटिफिकेशन नंबर
  2. Prusent Identification Number
  3. Personal Identification Name
  4. None of these

Answer : 1

Question : 73 What is the result of repayment of loans from time to time?

  1. Good credit
  2. No worries
  3. Easy credit in the future
  4. All of the above

Answer : 4

Question : 74 Who can open an account under PMJDY Scheme ?

  1. person who is more than 10 years
  2. House wife
  3. Only head of the family
  4. All of the above

Answer : 4

Question : 75 What is the minimum amount required for opening a Basic Savings Bank Account?

  1. Rs. 100/-
  2. No Minimum Amount Required
  3. Rs. 1000/-
  4. Rs. 500/-

Answer : 2

Question : 76 Value Added Services means

  1. Better Value on Premium
  2. Expensive services
  3. additional services
  4. Better Value on Discount

Answer : 3

Question : 77 What is the full form of KYC?

  1. Keep your customers cool
  2. Keep your cool
  3. Know your customers
  4. Know your credit

Answer : 3

Question : 78 We should keep our savings in banks because

  1. its safe
  2. Get interest
  3. Can be withdraw at any time
  4. All of the above

Answer : 4

Question : 79 Who should tell ATM password only

  1. Spouse
  2. Obedient son
  3. Obedient daughter
  4. None of the above

Answer : 4

Question : 80 Meaning of life insurance

  1. Human insurance
  2. Life insurance of human and animal
  3. Machine insurance
  4. All of the above

Answer : 4

Question : 81 General insurance is related to which insurance

  1. The fire
  2. theft
  3. Bump
  4. All of the above

Answer : 4

Question : 82 Bank lends

  1. House
  2. car
  3. Education
  4. All of the above

Answer : 4

Question : 83 Bank passbook

  1. Is issued by the bank
  2. Details of bank account transactions
  3. Shows the balance of the account
  4. All of the above

Answer : 4

Question : 84 Internet banking means

  1. Account Operation by Internet
  2. Account opened through ATM
  3. Both (a) and (b)
  4. None of the above

Answer : 1

Question : 85 Use of ATMs

  1. Cash withdrawal
  2. Account inquiries
  3. Account Description
  4. All of the above

Answer : 4

Question : 86 What is a Rupay debit card?

  1. Home debit card
  2. Started by Indian National Payment Corporation
  3. Accepted by All ATMs and POS machines
  4. All of the above

Answer : 4

Question : 87 What is the AADHAR?

  1. 12 digit card
  2. Identification proof issued by UIDAI
  3. Both (A) and (B)
  4. None of the these

Answer : 3

Question : 88 What means by PAN

  1. A type of utensil
  2. Primary account number
  3. Permanent Account Number
  4. None of the these

Answer : 3

Question : 89 Whose sign is on Rs. 100 / - note

  1. Prime minister
  2. Finance Minister
  3. Governor of RBI
  4. None of these

Answer : 3

Question : 90 The minimum age required to open an account in the bank

  1. 8 years
  2. 10 years
  3. 12 years
  4. None of the these

Answer : 2

Question : 91 What is restricted in currency notes?

  1. Political message
  2. Religious message
  3. personal message
  4. All of the above

Answer : 4

Question : 92 Things kept in the locker

  1. Only the locker holder knows
  2. The bank knows
  3. Both (A) and (B)
  4. None of the above

Answer : 1

Question : 93 What is Direct Benefit Transfer (DBT)?

  1. Cash discount on items
  2. Remittances through banks
  3. Direct Benefit Transfer of beneficiaries of Social Benefit / Subsidy
  4. None of the these

Answer : 3

Question : 94 Interest on FDRs is compounded on-

  1. Quarterly basis
  2. Monthly basis
  3. Half yearly basis
  4. Yearly basis

Answer : 1

Question : 95 ATM Means.

  1. Any time money
  2. Auto truck of Mahindra
  3. Automated Teller Machine
  4. None of above

Answer : 3

Question : 96 Aadhar is-

  1. 12 digit number card
  2. None of the options
  3. Both 12 digit number card & Identity proof issued by UIDAI
  4. Identity proof issued by UIDAI

Answer : 3